2009. május 18., hétfő

Szerda - egy boltkóros naplója

Múlt hétn szerdán indultam fel Pestre dél körül, 18-kor ment a repülő, más közlekedés nem nagyon volt. Aznap - ha még emlékeztek rá - bombariadó volt a Keletiben (ahova a pécsi vonat is befut), meg a Déliben. Kissé izgultam, hogy mi lesz, mikor "jutok be" a pályaudvarra, de úgy voltam vele, hogy úgyis van 2 óra fölös időm, addig csak beér a vonat. Végülis olyan 40 percet késett. Közben elkezdtett esni az eső, úgyhogy az eredeti tervem - sétálok a kisbőrönddel a városban - nem lett megvalósítva, elmentem az Aréna Plázába. Balu megnézte, hogy miket adnak a moziban, úgyhogy beneveztem a Boltkóros naplójára. Nem azért lett a post címe a film címe, mert annyira jó lenne (habár amolyan délutáni, egy popcorn faktorosnak elmegy), hanem mert napokig kísértett a film pár része.
A film dióhéjban: van egy csajszi, aki vásárlásmániás, és minden baromságot megvesz, pedig már vagy 400 cucca van. Persze pénznek lőttek, behajtók kergetik, csajszi állást keres, találkozik helyes pasival, a többit nem részletezem. A vége happy end, a csaj kigyógyul a shopping mániából, smaci és egyebek. Ami az első benyomásom volt, amikor kijöttem: Aréna Pláza, délután, tele shoppingoló tinikkel, akik a legújabb (és nekem érthetetlen) divat szerint vannak öltözve, mindenkinek szatyrok a kezében ... tiszta dejavu érzésem volt a film miatt. Mindenki vásárolgat, és nem veszik észre, hogy válság van, hogy nem kell a 45. ízét megvenni, mert már van 44? .. és ezek után elindultam Milánóba, a divat fővárosába, egy csapat nővel, akik - mint később kiderült - a 2 napos villámutat is inkább shopping tripnek tervezték, mint a kultúra befogadására. De ez már egy másik post lesz...

4 megjegyzés:

szokei írta...

Kedves Nic!

Sajnos nem értek veled egyet. A válságból való kilábalás egyik eszköze a fogyasztás növelés. Azzal, hogy apuci pénztárcájának terhére megveszik a 45. izét, azzal segítenek.

várom a milánói beszámolót is. :)))

Zsófi írta...

Na igen. Apuci pénzéből könnyű vásárolgatni. Hidd el, ha ezzel az ő keresetük fogyna, nem vennének ennyi vackot.

mamua írta...

én meg a sógormmal nem értek egyet:) (már elnézést, hogy előbújok)
a vackok vásárlásával nem segítenek, a vackok felesleges előállítása és felesleges felvásárlása (is) okozta azt a válságot, amiben vagyunk, és folyamatosan okozza a környezetszennyezést.
ha túl sok szemetet gyártanak és mi túl sok szemetet (értsd: felesleges vackot) vásárolunk, elborít bennünket előbb-utóbb, a valódi értékeket pedig nehezebb lesz megtalálni.

Nico írta...

Igazából mindennel egyetértek, mégha árnyaltan is:) kell a fogyasztás, mert valóban munkahelyet teremt, adóbevétel, egyebek.
De ami zavar - és valóban ez erősen benne volt a válság okaiban -, hogy olyan termékekért fizetünk horror árakat (és ez a High Fasion is!), ahol nincs valódi hozzáadott érték, "csak" lóg a pénz: 100.000 Ft egy kabátért, ahol az anyag, előállítás max 40.000 (extra anyag, kézzel hímezve) a maradék 60 rugó a designer (és ennyiért még nem is nemzetközi nagy) név!

Milanó is következni fog, ígérem legkésőbb a 7végéig!