2009. március 24., kedd

A gatyapőc és a szextáns

Nos kb 2-3 hete próbáljuk kideríteni mi is az a gatyapőc, na és a szextáns :) Vagyis eddig lusták voltunk és nem néztünk utána, de ma megtört az átok!

És íme:

Gatyapőc


Faludy György jegyzete:
A gatyapőc számtalanszor szerepel Rabelais könyvében. Magyar elnevezése megtévesztő, minthogy a nadrághoz tartozott, bár rendszerint más színű szövetből készült. Félgömb alakú, olykor halcsonttal merevített, vászonból, posztóból varrt zacskó volt, melyben, a divathoz híven, a férfiak nemi szervüket tartották. Fiatalemberek a világoskék és rózsaszín selymet kedvelték, gavallérok a vérvörös bársonyt, özvegyemberek, a gyász jeléül, fekete gatyapőccel jártak. A gatyapőcöt, mint ahogy a korabeli festményeken látható, rendszerint a szükségesnél jóval nagyobbra szabták; divat volt, hogy az ember a kedvesének szánt ajándékát például ritka déligyümölcsöt gatyapőcéből szedte elő az ebédlőasztalnál. A feltűnő ruhadarab vég nélküli tréfálódzásra és számtalan, botrányos történetre adott alkalmat.
[Tales from far beyond]

Szextáns

A navigációhoz használt kéttükrös szögmérő, amellyel égitestek helyzetét lehet mérni egymáshoz vagy a horizonthoz viszonyítva. Főként a delelő nap horizont feletti magasságának mérésére, a földrajzi szélesség meghatározása használatos. A kéttükrös mérést hajózási műszerben Hadley alkalmazta elöször 1731-ben oktánsában. A mai szextánsok ennek tökéletesített változatai. A mérés pontosságát az teszi lehetővé, hogy a tükrözött és a látott képet (pl. a horizontot és a Napot) egy mezőben látjuk. A nap fénye elé szűrők helyezhetőek. Ha a horizont nem látható, vízszintesre állított műhorizonttal pótolható.
[WiKi]

3 megjegyzés:

szokei írta...

Köszönjük a művelt nép félórát.

Miért kerestétek a gatyapőc-öt? Elképzelem, hogy a férfiasságom mellől előveszek egy gyümölcsöt az ebédlőasztalnál. De mit is? Mert a cseresznye nem déli gyümölcs. Narancs, grapefriut? pomeló? Jó nagy gatyapőc kéne, hogy elférjen benne a gyümölcs is és a ... is. Ha jól tudom őseink nem arról voltak híresek, hogy naponta fürödtek. Jó étvágyat a gatyapőcös gyümölcshöz. :)))

Nico írta...

Hali! Igazából én voltam rá kiváncsi, elég régóta kattant vagyok a történelmi regényekkel, és mostanában megint olvastam egyet, miben épp I. ferenc francia király gatyapőce is a beszélgetés tárgya volt, és csak kérdeztem, ki mehetett az, mert vhogy nem tudtam elképzelni. De ez a gyümölcsi kivétel onnan nálam is túlmegy az élvezeti részen ... max közvetlenül mosakodás után ;)

szokei írta...

Ha mást vesz elő a gatyapőcből, akkor még lehet belőle élvezet? :)))