2010. március 3., szerda

Segítség

Azt hiszem, most csak kikivánkoznak belőlem a gondolatok, miközben azt is tudom, hogy a témával kapcsolatban nincs egyértelmű, jó megoldás, minden ember, minden helyzet, minden család más és más, azonban érdekelne a Ti véleményetek (azoké is, akik eddig csak olvastak, de nem kommenteltek!), hogy Ti mit gondoltok. (aki már átesett a helyzeten, az saját tapasztalatból tudja, aki még előtte áll, annak talán gondolatébresztő is lehet).

A téma: mennyi segítséget, kitől és meddig fogadjunk el, fogadhatunk el, kérjünk, kérhetünk a csecsemővel kapcsolatban. Már maga az igék jelentésében is erős különbségek vannak, és akkor még nem beszéltünk a személyekről: apa, anya, anyós, egyéb (?).
Egyes országokban, kultúrákban, korokban is máshogy tekintenek a témára, utánaolvastam, mert foglalkoztat a téma. Ennek indoka, hogy egyrészt genetikailag úgy vagyok programozva, hogy mindig is magam szerettem megoldani a dolgaimat, ám most úgy vélem, hogy szükségem van segítségre, ugyanakkor a segítség igénybevétele zavarja azt a részemet, amely a "oldj meg mindent magad, hiszen Te erős vagy!". Vannak olyan szokások, hogy a kismamát az ágyból sem engedik felkelni az első 6 hétben, van, ahol már a köv. héten mindent ő csinál. Van, ahol végig (és nem csak az első 6 hétben) van vki a kismama mellett, akinek "csak" a tejtermelésre kell koncentrálnia. A segítség elfogadása szól a kismama és a kispapa pihenésének, annak, hogy tudjanak aludni / pihenni, anyuka tudjon tejet "termelni", vagy a modernebb felfogásban annak, hogy anyuka és apuka ne csak anyuka és apuka, hanem nő és ffi maradhasson, el tudjanak kicsit szakadni a gyerektől, akár már 6-7 hetesen is egy rövid kettesben töltött sétára (a x betűsről nem is beszélve).
Ha vki nem csak szoptat (tápszert is ad, mint mi), akkor ott fizikailag is kellhet a segítség, hiszen nem tudja, mennyit kell adni a bébinek egy-egy étkezés után pótlásként. Vagy leteszi a kicsit az anyuka, aki erre sírással, bukással is válaszolhat. Vagy vki segít, "keze alá dolgozik". És akkor még nem beszéltünk az ebéd, vasalás, mosás, bevásárlás, babakocsi kihozatal tárolóból, orvosok stb projektekről.
Elkényeztetett az az ember, aki igénybe veszi anyukája és anyósa segítségét minden 7köznap, amikor a párja dolgozik? Kérheti-e a segítséget, és meddig? Ha megkérdezi, hogy "Tudsz jönni?" - és a felelet "Igen", akkor feltételezheti, hogy ezt később nem hányják a szemére? Mi a fontosabb, az, hogy egymaga megoldja a dolgot (pl. éjszaka) ezáltal a párját hagyja aludni, vagy kérje a párja segítségét, aki szívesen segít, ugyanakkor ezzel ő is kevesebbet alszik?
Valóban lehet azt mondani, hogy a kismama tud napközben is pihenni, kelljen csak ő fel egyedül éjjel és oldaj meg a gyerek ellátását? (Fontos megjegyzés: Balu felkel ha kérem, ez a rész nem róla szól!!!!).
Hogyan lehet azt megoldani, hogy az embernek ha nincs segítsége, akkor maradjon ideje dolgokra, és itt nem nagy dolgokra kell gondolni, hanem arra, hogy reggelizzzen, tusoljon, nagyjából elrakja az ágyat, mosogasson, vasaljon, bevásároljon (csak a végszükséget), ebédet csináljon, igya a teákat (aminek időkorlátai vannak), egye a tejfakasztó bogyókat (újabb időkorlát) és eközben a gyereket etesse meg, majd büfiztessem, tegye tisztába, pótolja a hiányt (vízmelegítés, tápszer, cumi), majd elaltassa a gyerkcöt (ez maga másfél-két óra tiszta időben). És amikor nem a gyerekkel van, akkor PIHENJEN FEKVE, hogy a tej termelődjön, ne kelljen még több tápszert adni, nehogy beálljon a lefelé menő spirál????

Hát akkor ennyit vitaindítónak :)
Különben minden nagyjából rendben, ma voltam 6 hetes cukor vérvételen, péntekre lesz eredmény (ami negatív lesz és slussz!), süt a nap, csak nagyon hideg van. Jövő héten készülünk baba masszázs tanfolyamra, G-ék még egyben vannak, ma mennek vizsgálatra, ha ők is betartják a szokásokat, akkor a vizsgálat napján szülnek. Pici még egyben van, de neki még van is ideje bőven, D pedig júliusig ráér a "babaváró" kollekciónkból :)

5 megjegyzés:

szokei írta...

A Zuradnak küldtem egy emailt

Niki írta...

Szerintem egy anyukának szüksége van segítségre. Hogy ezt elfogadja és kitől, az már attól is függhet, hogy milyen kapcsolatban van a családtagjaival, rokonaival. Ahol tudnak segíteni, az az ebédkészítés, gyerekre vigyázás stb, de szerintem a háztartást mégse kéne kiadni a kézből.

Jó babázást!

mamua írta...

kicsit magamra veszem a megszólítást, és kis időm is van most.
fontos szerintem, hogy amennyiben úgy érzed, kellene a segítség, kérj. ha felajánlják, fogadd el. ha felajánlják, hogy elviszik a picit sétálni, te meg főzhetsz, és pont fordítva szeretnéd, mondd meg. most szóban, később máshogy is leszel hálás, de per pill te vagy az, aki első kisbabájával van reggeltől estig otthon, neked kell a segítség.
van, aki eljön babalátogatóba és mellesleg kivasal helyetted. más eljön látogatóba és kér egy kávét.;) szerintem aki elmegy babalátogatóba hozzád, igazán segíthet is. én mai napig kérem, ha kell: elvinnéd, kezet mosni? behozod a pizsamájukat, míg én megtörlöm őket? stb.
az éjszakai "meló" kettőtök ügye. igen, fontos, hogy a férfi megállja a helyét a munkahelyén továbbra is, de legalább ilyen fontos, nehogy elejtsd a kialvatlanságtól a bébit. vagy rosszul keverd a tápszerét. vagy tudomisén.
nálunk mindig én keltem és kelek is éjszaka azon egyszerű oknál fogva, hogy első pisszenésre ébredek, a férjem meg mélyen alszik. de ismerek párokat, ahol az éjszaka az apáé, ha a fene fenét eszik is.
amennyiben nincs segítséged, bizony valami kárára megy. jó ideig tutira nem fogsz (fogtok) nyugiban kajálni, ez szinte biztos.;) az ágy bevetetlen maradhat, a ruhákat szelektálni lehet, mit muszáj vasalni és mit nem. bevásárolni is muszáj, de megosztható a feladat kettőtök (esetleg plusz segítség) között.
a gyermek ápolása az elsődleges, ahogy ezt írod is, ha nincs frissen mosva a hajad, nem baj.
a szexről: a titok nyitja, hogy a gyerek külön alszik egész éjjel.:D erről majd később írok, ha érdekel, de most mennem kell az óvodába a fiamért.:)

Nico írta...

Sziasztok!

Köszönjük mindenkinek a nyilvános, vagy emiles véleményeket. Balual is sokat beszélgetünk, de azt látom, hogy egyrészt nincs tutti recept, hiszen minden helyzet, baba, család, pár helyzete más és más tud lenni. És azt is hiszem, hogy az is befolyásolja a segítséget adó emberek hozzáállását, hogy ők anno mit kaptak. És ez lehet pro és kontra. Mert lehet, hogy nem kapott, szenvedett, ezért ő most ad. vagy kapott, de az nem volt jó, ezért most ő sem ad. vagy kapott, és ő is ad. vagy nem kapott, ezért ős em ad szívesen, "szenvedjen" más is. Én azt hiszem, én kérem a segítséget, és ha vki nem akarja adni, akkor szóljon!

Az x faktorral kapcsolatban: a baba külön szobában van :) és bármi érdekel :)

szokei írta...

Ha külön szobában van a manó, akkor mi a gond. Csak csendben, csak halkan, amikor őfőméltósága alszik. :)))