2013. június 29., szombat

Indul a mandula..vagy talán mégsem?

Helló Drágáim! Szombat van..fél 7. én 5 óta fent vagyok, amikor is az Úr kikérte a tipitápit, én meg nem bírtam visszaaludni. A fiatalok odabent szuszálnak, én meg gondoltam egyet írok egy kis blogot.

A héten meglátogattuk azt a dokit, aki a mandulaműtétre ki lett választva (többen is igen pozitívan nyilatkoztak róla, olyan 40-45-ös pasi). Elmentünk hozzá, megnézte Áront (Ismét volt nagy sírás..kicsit fóbiás a gyerek, azt majd a végén Ő is orvos lesz mint a Nagybátyám - Ő hasonlóan utálta a dokikat kiskorába, volt vasvillás kergetés is :)) - majd a következőket mondta. A mai szabályok szerint, ha a Gyermeknek nincs 5-6 durva (tüszős) mandulagyulladása, akkor NEM szabad kivenni a mandulát. Azt Ő is látja, hogy a mandulák nagyok,valamint  az orrmandulája is nagy (ami a logopédus szerint a beszédfejlődést is gátolja valamelyest) , és hogy vannak rajta un. hegek, olyan mint a hold lyukacsos. Ezek az előző doki szerint már nem gyógyuló elhalt hámsejtek,ami miatt már nem látja el a feladatát ezért ki kell venni, mert egy góc, és ráhúzódhat ide oda, emez szerint a lyukak un. csatornákba vezetődnek le ami - a garatmandulával 1ütt ha jól emlékszem - a nyirokcsomóknál köt ki, és a ráhúzódás egyes szervekre nem konkrétan bizonyított. Viszont az teljesen normális hogy mindegyik nagy és ilyen, aktívan működnek, védik a szervezetet. Annyit mondott még hogy 2 hónap múlva kontroll, ha kell a beszéd miatt az orrmandulát kicsit megfaragják - na a mi időnkbe ilyen nem volt - de semmi kiszedés. Nicole "kicsit" ideg, hogy most akkor kinek van igaza, menjünk-e el egy harmadik dokihoz - És tegyük ki Áront még egy kínszenvedésnek, vagy bízzunk meg az egyikben. Ja ugye az első doki is nagy hírnek örvend, csak Ő már nyugdíjas. A második doki azt mondta, igen ismeri az első dokit, de szerinte az Ő nézetei egy kicsit már elavultak.
Lehet csak a műtétöl való félelem vagy valami más, de én úgy érzem talán a második számú doki mellett tenném le a voksomat. Hinni akarom, hogy az orvostudomány az elmúlt 20-30 évben fejlődött annyit, hogy a második doki modernebb nézetei vannak közelebb az igazsághoz!

Rajtam meg kitört a midlife crisis, hiába ez az utolsó 3-asal kezdődő évem :), ami abban nyilvánul meg, hogy autót szeretnék cserélni. Meg is van a három kedvenc, Ford C-max, Citroen C4 Picasso (én és 1 francia autó, de az ADAC tartostesztje hatott rám) és a nagy kedvenc Toyota Prius. Ez utóbbiról sajna le kell mondani, mivel 4 évesen is kb 4,5 misi - hacsak nem ad ajándékba 2 1,5 millát! :) - , igaz ha az átlagos benzin fogyasztásunkat nézem, akkor 10 év alatt ezen 1,5 milliót!! lehet spórolni. A másik két modellből ugye  van benzines meg dízel. Mivel relative keveset használjuk ezért ugye ne vegyek dizelt - igaz jól fogyaszt, de ugye mi 85-90%ban városban használjuk, ami nem igazán a dízel kedvence, na és lassan is melegszik be, na és ott van egy tanulmány ami pont a modern dizelmotorok rákkeltő hatását  taglalja, majd erre egy vegyész pasi reagálása is, ami a környezettudatos énemnek egy kicsit sokk volt. (Istenem pedig a C4 Picaso E-HDI-je úgy de úgy bejön!)
Szóval maradnának a benzinesek, de azok ebben a méretosztályban 10litert esznek százon. Vagy ott vannak az ój 3 hengeres ecobost motoros C-maxok 1.0-ás motorral, jahh nemrég kezdték el őket kiadni az is 4,5 misitől indul. És persze olyan autó kéne aminek magasított az ülése, és azért legalább 400 literes a csomagtere, és nem 100 éves. A Priusos ár sokkoló hatása azt hiszem kicsit lenyugtatott, azt hiszem abbahagyom a keresést,és maradunk a "Sziszi"nél, okos vezetéssel nyáron 7,5-es városi fogyasztással. Bár úúgy szeretnék valami máásba is beleülni! (tudom, pofát befog, és  menjek el 1-2 autószalonba és élvezzem ki azt! :-/ ) Na ugye hogy meghibbantam!

Óóóó mobile-de Találtam egy szuper Prius-t! hát.. csak sajnos gyanúsan olcsó, gyanúsan keveset futott és gyanúsan tiszta a motortere... vajon honnan lophatták??? :)

4 megjegyzés:

szokei írta...

Dízelt NE! Áldom a napot amikor visszaültem a benzinesbe.
1. a dízel autók drágábbak
2. van bennük részecskeszűrő és azt néha cserélni kell. Peugeotnál 120.000 km után, az alkatrész ára 190 eFt
3. kb ugyanannyi a két féle üzemanyag.

Nem kell, hogy az autó lopott legyen. Elég visszatekerni az óráját és alaposan kitakarítani.
Vagy nagyon összetörték

Axa írta...

Igen.. de a 10 literes fogyasztás városban gégen 5,5 literes fogyasztás... elég hamar megtérül... tényleg a Prius lenne az ideális, csak hát nem hiába drágák belőle a nem roncs modellek...

szokei írta...

Milyen 10 liter? 7,5 fölé sohasem megy 7,5 liter fölé a Zopel.

szokei írta...

Na ezt jól megmagyaráztam. :)))